top of page

Wat doe jij 'when the shit hits the fan'?

Vanochtend hostte Moniek Bloem en ik een Clubhouse Room over de uitdaging van het nieuwe leiderschap. Moniek en ik kennen elkaar ruim 2 jaar via The New Business Woman en hebben een vergelijkbaar carrièrepad afgelegd. Van keihard gaan binnen het corporate bedrijfsleven naar een stap terug, opnieuw de kaarten schudden om vervolgens te starten als o.a. zelfstandig coach voor leiders. Omdat we beiden de diepe overtuiging hebben dat het anders kan, mag en moet.


De rode draad van het gesprek was het belang van persoonlijk leiderschap en moed. Niet òf mannelijk òf vrouwelijk leiderschap, niet òf slachtoffer òf dader, maar een gezonde balans. Want dat die afwezig is zien we allemaal. Ja, er moet meer diversiteit binnen bedrijven, maar dat zit niet alleen in mannen en vrouwen, dat zit in diversiteit in persoonlijkheden, stijlen en achtergronden. Het weten dat dat zo is wil nog niet zeggen dat er verandering plaatsvindt. Veel patronen zitten ingebakken in onze (bedrijfs)cultuur, in ons systeem, in de (on)bewuste vooroordelen die er heersen. In het 'zo werken wij hier'. Verandering vindt pas plaats wanneer de 'pijn' of het 'verlangen' groot genoeg is.


Maar is dat al zo?


Ik weet het niet. Bewustzijn over het belang van persoonlijk leiderschap groeit. Het belang ervan wordt ook zeker gezien, echter verandering vindt pas plaats als je daadwerkelijk kiest en de moed hebt om te zijn wie je wilt zijn en anderen laat zien wie ze zijn. Als het tussen jij en jij op één lijn zit. En dat betekent dat, when the shit hits the fan, je verantwoordelijkheid neem, je blijft vasthouden aan je waarden, of wanneer je dat niet lukt je daar open over bent. In plaat van teruggrijpen op slachtofferschap, vingerwijzen, controle uitoefenen, ellebogenwerk en battle of ego's. En dat vraagt moed.

Moed om jezelf echt te leren kennen, je mooie kanten, maar zeker ook je donkere kanten.

Moed om uit te spreken waar je voor staat en waar je van droomt.

Moed om jezelf te laten zien zoals je bent.

Moed om in de spiegel te kijken als er iets mis gaat.

Moed om je rug recht te houden ook als het moeilijk wordt

Moed om keuzes te maken en daar open over te zijn

Moed om vriendelijk en toch duidelijk te zijn.


Ook hadden we het erover dat het aan de leiders binnen organisaties en ook binnen de politiek is om hierin beweging te creëren, om hierin een inspirerend voorbeeld te zijn voor de mensen in hun team(s), en ook om nieuwe leiders hierin mee te nemen en te ontwikkelen. Het leiden van mensen, maakt namelijk persoonlijk leiderschap nog veel belangrijker. Jouw acties zeggen namelijk zo veel meer dan jouw woorden, en wanneer deze niet rijmen, raken jouw mensen in de war, en neemt werkplezier en vertrouwen rap af. Deze spiraal wil je niet, maar het is wel de spiraal waar veel organisaties inzitten. En om eruit te komen is leiderschap heel hard nodig.


De vraag is of het echt nieuw leiderschap is, want veel van de modellen die gebruikt worden zijn al tientallen en sommige meer dan honderd jaar oud. Wat het nieuw maakt is dat de wereld om ons heen in beweging is. Oude systemen staan ter discussie. Razendsnel gaat dit. Digitalisering, energietransitie en de huidige coronapandemie zijn hier slechts voorbeelden van. In een tijd als deze is persoonlijk leiderschap belangrijker dan ooit. Het lijkt misschien heel groot zo, maar dat valt wel mee, Het is gewoon een kwestie van kiezen, en beginnen.


Hoe is het met jouw persoonlijk leiderschap?


Vorige week gaf ik een masterclass over 6 belangrijke sleutels om persoonlijk leiderschap te vergroten. Nieuwsgierig wat deze masterclass voor jou of jouw organisatie kan betekenen?

Let me know.


137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page