top of page

The truth will set you free, tegeltje, maar waar.

Leiderschap begint met eerlijk zijn.

Misschien herken je dit wel.


Je wil iets niet zeggen, en bedenkt iets anders wat niet helemaal waar is of je gaat het gesprek helemaal uit de weg. Uit angst wat een ander ervan zal vinden, bedenk je een smoesje.


Omdat je iemand niet wil kwetsen, door te zeggen dat iets ok is terwijl je diep van binnen voelt dat het niet zo is, of omdat je iets op zou leveren, maar het je niet is gelukt. Zo kan ik nog wel even doorgaan.


Ik zie het veel. Gister had ik het hierover met een klant.

Tijdens een overleg ging zijn collega er met zijn idee vandoor. Na het overleg wilde hij het bespreekbaar maken. Maar wuifde hij het weg: “zand erover”.


Tijdens het gesprek gister bleef het terug komen. Ik vroeg hem: “waarom heb je niet gezegd dat je er niet OK mee bent?”.


Zijn antwoord op mijn vraag was: “ik zag op tegen zijn reactie”. En dat is heel begrijpelijk en heel gewoon. Alleen ook een belangrijke reden waarom samenwerking stroef verloopt. Als ik het voorbeeld van deze klant neem: is het vertrouwen beschadigd, want het voelt niet als zand erover en blijft het sudderen. Daarmee zal samenwerking in de toekomst voorwaardelijk zijn.


Er gebeuren namelijk 2 dingen:

1) Door je niet uit te spreken, blijft het aan je kleven en ga je stapelen. En dat betekent dat je elke volgende keer op je woorden zal letten bij die collega. Ook heb je gezegd dat het OK is en daarmee heb je indirect toestemming gegeven, dat het dus ok is.

2) Je gaat voorbij aan jezelf. Elke keer als je niet eerlijk bent naar een ander, ben je ook niet eerlijk naar jezelf. En daarmee stel je jezelf teleur. Ofwel tussen jou en jou gaat het ook niet helemaal lekker.


Hoe moeilijk het soms ook lijkt om eerlijk te zijn, is het tegeltje wel echt waar: “the thuth will set you free”. Door duidelijk èn vriendelijk te blijven blijf je trouw aan jezelf. En dat begint bij eerlijk zijn naar jezelf. Wat is het waar jij duidelijk en vriendelijk had willen zijn? En trouw aan jezelf?


Needing help with this? Dan is mijn coachprogramma voor jou.

Even kijken of het klikt? Plan vooral een digitale koffiedate.49 weergaven0 opmerkingen
bottom of page