top of page

"Leid jij vanuit kracht? of vanuit macht?"- Lexmond & Lexmond

Op ons toilet hangt al vanaf begin van het jaar de Mooncalender van Lexmond & Lexmond. Naast dat ik de impact van de maan op ons als mens fascinerend vind, staan er vaak ook hele mooie uitspraken op. De titel van dit artikel is er één van. Het onderscheid tussen leiden vanuit macht of kracht is namelijk enorm.


Als leider heb je een grote invloed op het verloop van iemands carrière (en ook op iemands leven, echt waar). Als leider maak je dat iemand zich gezien voelt, serieus genomen voelt en hoe er door de omgeving naar iemand gekeken wordt. Hoe vaak bespreek jij met collega-leiders iemand uit je team, die in jouw ogen niet helemaal voldoet aan je verwachtingen? Even los van de beoordelingsrondes die veelal gehouden worden?


Hoe vaak bespreek je met anderen hoe blij je met iemand bent? Een stuk minder vaak, toch? Wat we onszelf niet realiseren is dat we (on)bewust beeldvorming creëren rondom iemand. Het is namelijk zo dat ons 'mind clings to the negative'. Ons brein is erop ingericht te zoeken naar de dingen die missen, of anders zijn. Logisch, want uit de tijden dat we moesten overleven als mens, maakte dàt juist of je bleef bestaan of niet. En even heel zwart/wit gezegd, is het pas vanaf de jaren zestig dat het gros van de mensen in de westerse wereld niet meer hoeft te overleven (armoede, honger, oorlog, ziekten, ontwikkeling). Dat betekent dat wij, op ons deel van de wereldbol, pas een jaar of zestig 'mogen leven'. Best luxe toch?


Dat wil alleen niet zeggen dat we daar heel goed in zijn ;-). Net als leiden. Ik ken het gevoel, het is heerlijk om verantwoordelijkheid te dragen, om de richting te mogen bepalen waar je heen gaat. Naast de doelstellingen die je natuurlijk van bovenaf ;-) krijgt. Je bent resultaatgericht, doelgericht en je wilt 'overleven'. Om te 'overleven' binnen een bedrijf is het van belang dat je resultaat haalt, en de doelen die je met jouw bazen hebt afgesproken realiseert. Ook heb je een team. Want je kan het niet alleen. Al zijn er wel veel die dat proberen ;-). Op het moment dat iemand uit je team kritisch is ten opzichte van dat resultaat of niet zegt of doet wat jij wilt, of een andere manier kiest, komt mogelijk dat afgesproken resultaat in gevaar, jouw resultaat. En dat is precies het punt waar leiden vanuit kracht om kan slaan in leiden vanuit macht. Want wat doe jij op dat moment?


Als je het vergelijkt met het stuk over 'overleven' kan het zijn dat je gaat vechten voor het te bereiken resultaat, en dat dan ten koste gaat van iemand of zelfs een heel team. Je voelt je op dat moment slachtoffer van het team, en je gaat door macht te tonen proberen alsnog je resultaat te bereiken. Gevolg: je connectie met je team is naar de haaien, en door het te bespreken met collega's creëer je ook nog eens beeldvorming rondom een persoon of een team, welke enorme impact kan hebben op het verdere verloop van iemands carrière. Je struggle wordt alleen maar groter. Niet perse wat je wilt bereiken, toch? Je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat, dat jij altijd de kar moet trekken, en dat niemand doet wat je zegt. Poeh, dat is niet fijn.


En toch, kan het anders. Dat begint bij jezelf, bij voor de volle 100% verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Ik geloof namelijk dat niemand vanuit een slechte intentie werkt. Iedereen wil een bijdrage leveren aan de organisatie waar ze werken, en in de basis wil elk mens goed doen. Ook wanneer je leidt vanuit macht ;-). Wanneer je jezelf herkent in het bovenstaande. Ga dan eens achterover zitten, met in je gedachte dat je 1) die verantwoordelijkheid hebt en 2) je echt even in de schoenen van je team gaat staan. Stel jezelf de volgende vragen en schrijf de antwoorden op:

  • Wat drijft jou?

  • Waar krijg je stress van in je werk?

  • Hoe praat jij over je medewerkers met je peers en je leidinggevende?

  • Vertrouw jij je medewerkers?

  • Hoe luister jij naar de ideeën en de mensen uit je team?

  • Hoe vertaal jij de opdrachten die je krijgt naar je team?

  • Hoe zie jij de mensen in je team? Weet je waar hun kracht zit?

  • En waar zit jouw kracht eigenlijk?

  • Wat is de impact van jouw manier van werken op dat van je team?

  • Durf je achterover te leunen? of houd je liever controle? En bij de laatste, weet je waar de drang naar controle vandaan komt?

Lees nu je eigen antwoorden eens terug. Welk advies zou je jezelf geven? En begin met iets kleins. Bijvoorbeeld het delen van je inzichten met je team, of je peers, en deze is wellicht een beetje eng ;-), je leidinggevende. Ik geloof namelijk ook, dat open zijn over je eigen uitdagingen maakt dat je veel toegankelijker bent voor de mensen om je heen. Jouw manier van leiden kan zoveel impact hebben op een mooie manier. Leiden vanuit kracht, jouw eigen en die van je teamleden, maakt dat je veel minder het gevoel hebt dat je er alleen voor staat en voelt veel minder als hard werken. Daarnaast werkt het inspirerend voor anderen als je werkt vanuit je eigen kracht, en kan je zomaar een positieve beweging creëren in de organisatie waar je werkt.


Voel je dat het niet loopt in je team(s), of raak je geïrriteerd van iets in dit artikel, dan heb je daarin iets te doen. Irritatie ontstaat namelijk alleen, als je iets van jezelf herkent ;-). Je kan echt alleen bij jezelf beginnen, want jij bent degene die de lijnen uitzet en verantwoordelijk bent, 100%.


Kan je wel wat hulp gebruiken hierbij? Voor jezelf of binnen de organisatie waar je werkt? Neem dan vooral contact met me op.


Liefs Hester320 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page