top of page

Alsof je in een draaimolen de hele dag hetzelfde rondje draait.

Druk in je hoofd. Alsof je in een draaimolen de hele dag hetzelfde rondje draait.

- Ik had het toch moeten zeggen in het overleg.

- Heb ik het wel goed aangepakt? Doe ik het wel goed?

- Hoe moet ik dat nu zeggen? Ik wil geen gedoe in mijn team(s).


Zelfs 's avonds in bed draait het door. Het houdt je wakker of het maakt je wakker. En de volgende dag stap je weer in diezelfde draaimolen. Een vergrootglas op alles waar je het anders had willen aanpakken.


Continu bezig met het wegen van je acties en je woorden is vermoeiend, en komt veelal voort uit angst. Angst om te falen, afgewezen te worden, er niet bij te horen. Maar zo ontzettend normaal. Ik herken het van mezelf een aantal jaar geleden en zie het ook vaak bij klanten. Terwijl slechts 2% van je angsten reëel is. En vaak ben je er niet eens van bewust dat een gedachte voorkomt uit een angst, omdat deze gedachten als automatische piloot door je hoofd gaan.


Ik coach twee management leden van een bedrijf. Het bedrijf groeit als kool in omzet en aantal medewerkers. Het ene product na het andere product wordt gelanceerd. Eén van de twee wil graag meer leiderschapsvaardigheden leren. Tijdens het 1e gesprek vertelt ze dat ze zich al een tijd bozig voelt van binnen en kort naar haar omgeving. En daar baalt ze van. Bovenal snapte ze niet waar het vandaan komt, behalve dat ze continu bezig is met wat ze anders had moeten doen doen. Dit is haar eerste rol als indirect leidinggevende. Ze vindt het heel moeilijk om los te laten en om een leidende rol te pakken. Dit maakt haar onzeker. Want ze heeft hier geen diploma voor en ook in haar ogen onvoldoende ervaring. Ik laat haar rustig vertellen, en zie ook aan haar dat ze het moeilijk heeft. Op mijn vraag hoe haar teamleden het werken met haar ervaren, reageert ze met: "ja, heel fijn, omdat ik ze goed meeneem. Ik geef ze de ruimte, en ben er als ze het nodig hebben'. Ik kijk haar aan en zeg: "Hoe past dit in hoe je het zelf ervaart?'. Na een tijd stil zijn, valt het kwartje. "Ik doe dit zelf hè, ik ben bang dat ik het niet goed genoeg doe, en dat daar het bedrijf en mijn team onder lijdt'. Dit is voor haar de kern. Niet het ontbrekende diploma of de nog te ontwikkelen leiderschapsskills, maar deze angst om te falen of om te verliezen. Haar raadgever is op dit moment angst. Dus, samen overleggen we dat leiderschapstraining voor nu aan de kant gaat en we eerst aan de slag gaan met vertrouwen.


Gevoelens van frustratie of boosheid zoals bij deze klant komen vaak voor als ergens diep van binnen een angst getriggerd wordt. Iedereen heeft eigen angsten. Vaak door iets uit het verleden, wat je continu onbewust weer tot leven brengt en op het nu of de toekomst plakt. Elke keer als je onbewust kiest om angst op je werkelijkheid te plakken, gaat het dieper in je systeem. En de automatische piloot van je brein is daar 'gek' op (helaas) en maakt het ook nog als absolute waarheid. Het fijne is, dat is het niet, het is een verhaal dat je jezelf vertelt. En als je dat al jaren doet, is dat niet ineens weg, ook niet door een even een ander verhaal te schrijven. Het vraagt bewust naar jezelf kijken, weten wanneer je getriggerd wordt en oefenen met op de momenten dat je gedachten met je aan de haal gaan, anders te kiezen en aan jezelf laten zien dat je te vertrouwen bent.


Herkenbaar?


Geloof mij je bent hier niet alleen in. Maar hoe fijn zou het zijn als vertrouwen je raadgever is en niet je angst? En dat je het vertrouwen in jezelf kan herstellen.

En eerlijk,


Weten wat je angsten zijn?

Waardoor ze er zijn?

Waar ze je klein houden?

En wanneer ze getriggerd worden?


Is echt niet altijd leuk. Echter als je ze doorbreekt, en vanuit vertrouwen keuzes gaat maken en leiden, creëer je een safe space voor je team(s) en de mensen om je heen om dat ook te doen, en ben je ook in staat anderen te laten groeien. Want met jouw groei, groeit iedereen om je heen.


Nieuwsgierig wat ik hierin voor jou kan betekenen?

Voel je vrij om gratis een digitale koffiedate met me te plannen.

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page